Teaterkoncerten Fameous 

Opført af Musicaliber Aalborg i Europahallen, Aalborg, 2002 

Auditionsbegrebet er blevet meget populært inden for de sidste par år. TVprogrammer som Popstars, Modeljagten m.m. har gjort det trendy at gå til audition. Det store håb om den hurtige lykke har vi jo alle inderst inde, men virkeligheden er jo, at enkelte vinder millionen, mens de fleste kun vinder et øjebliks spænding.

 FAMEous beskriver den dejlige side af auditionen, hvor en række skuespillere allerede har bestået de 2 indledende prøver. Men FAMEous viser også den virkelighed, at vejen til berømmelsen ikke kun er lutter lagkage, men at den også byder på mange afvisninger, braste drømme og trælse fravalg.

 

Vores skuespillere har alle været til mindst en audition selv. De har danset, sunget og improviseret for det panel, som skulle bedømme dem. Mange har prøvet det flere gange, og det der deres erfaringer der ligger til grund for FAMEous. Vi har valgt at arbejde uden manuskript, for at skuespillerne skulle kunne bidrage med egne erfaringer. Derfor er de historier, I får fortalt, sande, rollerne er opdigtede, men situationerne er autentiske. 

Dette års musical er ikke én, men flere musicals. Det er ikke et færdigskrevet manuskript, men et eksperiment. Af kærlighed til musicalgenren og alle de gode sange, har vi forsøgt at samle dem vi virkelig holder af og sætte dem sammen til en forestilling. Det er vores bud på, hvordan musicalgenren kan udvikle sig i nær fremtid. Den passer ind mellem musicalerne Buddy Holly, ABBA musicalen Mamma Mia og teaterkoncerten Gasolin, alle forestillinger der bruger musik fra andre sammenhænge og sætter dem sammen til en forestilling. 

Udgangspunktet for prøvearbejdet har været en synopsis bestående af en række sange og stikord til alle figurerne. Men for at forestillingen ikke blot skulle blive en stribe af musicalnumre, så har vi stræbt efter at lave vores egen historie. En meget enkel historie, hvori de forskellige sange ville kunne falde naturligt ind. Hvad kunne være mere nærliggende end at vælge en audition til at være vores ramme historie. 

Til en audition kan alt ske. Nerverne er på højkant og alle er tændt; Romantik kan opstå, venskaber knyttes. Jalousi, misundelse, glæde, vrede, skuffelse, angst er følelser som meget let optræder i et sådant rum, hvor man sidder og venter på, at det skal blive ens tur. Altsammen materiale til dramatiske handlinger. Antallet af reelle spillescener og replikker er meget få, målet for vores fortælleform har været at bruge musikken og sangene som beskrivelser for, hvad der foregår mellem figurerne. Personerne er skabt af skuespillerne selv ved hjælp af egen fantasi, og udfra stikord givet i synopsisen. Stikord, der beskrev figurens personlighed, kendetegn, ambitioner, drømme. I fælleskab har vi improviseret de dramatiske scener og situationer frem.

Dette eksperiment har været en udfordring for alle. Processen har været kaotisk, men kreativ og har stillet store krav til den enkelte om at holde hovedet koldt. Med et eksperiment ved man aldrig, om det vil ende godt - det er udfordringen og spændingen.

Musicaliber Aalborg | CVR: 20401338 | Istedgade 32, st. tv., 9000 Aalborg - Danmark | formandmusicaliber@gmail.com